BaoFeng UV-5R - Noodcommunicatie en frequenties (2024)

Gastpost doorTravis Noonan. Auteur bio hieronder.Foto tegoed.

We hebben het al eerder gezegd, communicatie is een van de belangrijkste factoren om te overwegen wanneerje bug-out tas inpakken.

Noodcommunicatie is vaak cruciaal wanneer zich een ramp voordoet: mobiele netwerken raken overbelast en zijn niet meer beschikbaar, infrastructuur valt uit en internetverbindingen vallen uit. Dat betekent dat je een goede noodradio nodig hebt.

De Baofeng UV-5R Emergency HAM-radio

We hebben eerder een van de meest populaire HAM-radio's op de markt behandeld:De Baofeng UV-5R.

Lees ons volledigeBaofeng UV-5R recensieen walk-through in deze tutorial.

Als je van preppen houdt, heb je een Baofeng!

Het is waterbestendig en redelijk betrouwbaar. Het heeft voldoende batterijduur om te biedennoodcommunicatievoor dagen, zelfs weken met een verlengde batterij.

Het belangrijkste is dat het je toegang geeft tot een volledige band met noodfrequenties, waarover we vandaag alles vertellen!

Disclaimer voor radioamateurs

"HAM", of amateurradio, vereist een vergunning van een operator om onder normale omstandigheden uit te zenden (je hebt geen vergunning nodig om uitzendingen te ontvangen of om "mee te luisteren").

Zenden met een HAM-radio zonder vergunning (en roepnaam) is een federaal misdrijf. Wees gerust: in tijden van rampspoed wordt handhaving meestal teniet gedaan.

Die regels zijn er niet voor niets, ethergolven kunnen overvol raken. Het is een goed idee om ze en het juiste protocol te leren.

Leren hoe tehaal je radiolicentiein deze zelfstudie.

Nogmaals, we raden af ​​om zonder licentie uit te zenden op een van de vermelde kanalen of frequenties in deze gids, tenzij je in een echtenoodsituatie, in welk geval het acceptabel is om dit te doen.

Programmeren eenvoudiger maken

Programmeren via de knoppen op de radio is mogelijk, maar erg traag. Voor kleine wijzigingen in menu-items, of om een ​​frequentie in te pluggen voor tijdelijk gebruik is het prima.

Maar als je in tientallen kanalen wilt programmeren, met namen, dan wil je een computer om te helpen.

De manier om dat te doen is met de CHIRP-software en een USB-programmeerkabel.

Download deCHIRPprogramma. Het is gemakkelijk te gebruiken, het is min of meer een grote spreadsheet.

Aspeciale USB-programmeerkabelIs benodigd. Download de onderstaande, er zijn knock-offs die niet werken, ze hebben niet de juiste chipset:

BaoFeng UV-5R - Noodcommunicatie en frequenties (2)

$ 24Amazone

Vermijd de goedkope knock-offs.Heb dat gedaan enze werken niet.

Je kunt ook een enorm downloadenverbeterde versie van de Owners Operating Manualhier.

Baofeng UV-5R radiodiagram

Laten we eerst vertrouwd raken met alle knoppen, knoppen en schermen op dit ding:

BaoFeng UV-5R - Noodcommunicatie en frequenties (3)

Commando's, toetsen en knoppen

PTT (PUSH-TO-TALK):Houd ingedrukt om te verzenden, laat los om te ontvangen.

ZIJTOETS1/[OPROEP]:Druk hierop om de FM-radio te activeren. Druk er nogmaals op om te deactiveren. Houd ingedrukt om de alarmknop te activeren. Houd nogmaals ingedrukt om te deactiveren.

ZIJTOETS2/[MONI]:Druk hierop om de zaklamp in te schakelen. Houd de toets ingedrukt om het signaal te monitoren (squelch tijdelijk uitschakelen).

[VFO/MR] KNOP:Druk hierop om te schakelen tussen de voorgeprogrammeerde kanaalmodus en de frequentiemodus.

[A/B] KNOP:Druk hierop om de frequentieweergave te wisselen. Dit bepaalt op welke van de twee weergegeven frequenties u zendt en ontvangt.

[BAND] KNOP:Druk hierop om de band te wisselen waarop u werkt, namelijk VHF (136 mHz) of UHF (470 mHz). Terwijl de FM-radio is geactiveerd, drukt u op om de FM-radiobanden te wisselen (65-75 MHZ of 76-108 MHZ).

[*SCAN] SLEUTEL:Houd de knop twee seconden ingedrukt om te beginnen met scannen naar actieve kanalen (kanalen die uitzenden). De radio stopt automatisch bij een frequentie als hij activiteit detecteert. Terwijl de FM-radio actief is, houdt u ingedrukt om naar radiozenders te zoeken.

[#"SLEUTEL"] SLEUTEL:Druk hierop in de kanaalmodus en druk hierop om te schakelen tussen hoog en laag zendvermogen. Houd twee seconden ingedrukt om het toetsenbord te vergrendelen en ontgrendelen. Dit is handig als de radio aan staat en u communicatie wilt ontvangen, maar u de radio wilt opslaan zonder instellingen te forceren.

[MENUTOETS:Druk hierop om het hoofdmenu te openen en instellingen te selecteren en te bevestigen (fungeert als "ENTER"-toets).

PIJLTJESTOETSEN:Houd de pijltoetsen OMHOOG of OMLAAG ingedrukt om de frequentie of geprogrammeerde kanalen omhoog of omlaag te bellen terwijl u niet in het menu bent. Gebruik ook de pijlen om door het menu te navigeren.

[VERLATEN] SLEUTEL:Druk hierop om een ​​functie te annuleren of een menu of scherm te verlaten.

Een basisfrequentie voor noodgevallen invoeren:

U kunt de UV-5R vrijwel direct gebruiken. Het duurt maar even om hem aan te zetten en een basisfrequentie of -kanaal in te stellen om te verzenden en te ontvangen. Aangezien dit waarschijnlijk de eerste keer is dat u de radio gebruikt, laten we eerst de basisinstellingen doornemen.

Reset / "Zero Out" de radio

Om de radio in te stellen, moet u ervoor zorgen dat het batterijpakket aan de achterkant van de zendontvanger is vastgeklikt. Schroef de antenne op de antennepaal en draai vast. Zet de radio aan door de volumeknop rechtsom te draaien. Het klikt, de radio piept twee keer en dan zegt een stem "Frequency Mode" of "Channel Mode".

TIP:U moet de radio op nul zetten (resetten) naar de standaardinstellingen om er zeker van te zijn dat er geen voorgeprogrammeerde instellingen zijn die de noodcommunicatie kunnen verstoren:

 1. Druk op MENU.
 2. Gebruik de pijlen omhoog en omlaag op het toetsenblok om naar menuoptie 40 te navigeren.
 3. Druk nogmaals op MENU om “ALLES” te selecteren.
 4. Druk een derde keer op MENU om "SOURCE?" te selecteren.
 5. Druk een vierde keer op MENU om de radio te resetten.

Selecteer uw voorkeurstaal

De radio wordt gereset en standaard ingesteld op een Chinese stem. Om uw voorkeurstaal te selecteren:

 1. Druk op MENU.
 2. Navigeer naar menuoptie 14.
 3. Druk nogmaals op MENU om de taalselectie te selecteren.
 4. Gebruik de pijlen om "ENG" te vinden voor Engels (of uw voorkeurstaal).
 5. Druk nogmaals op MENU om de taalkeuze te bevestigen.
 6. Uitgang.

Gebruik de UV-5R als FM-radio

De eenvoudigste functie van de UV-5R werkt als een FM-radio voor uw favoriete zenders. Dit is handig bij rampen, wanneer nooduitzendingen en informatie worden uitgezonden via lokale radiostations.

Om de FM-modus in te schakelen, drukt u gewoon op de oranje "CALL"-knop op het formaat van de radio. Scan elk beschikbaar station door herhaaldelijk op de toets */”SCAN” te drukken.

Een noodfrequentie invoeren, opslaan en gebruiken

U kunt een frequentie invoeren en beginnen met ontvangen en uitzenden door simpelweg de juiste cijfers op het toetsenbord te typen. Als u bijvoorbeeld 162.400 typt, krijgt u toegang tot de NOAA-weeruitzending. Als u 151.940 typt, wordt u verbonden met het meest gebruikte nationale noodkanaal.

We willen enkele noodkanalen programmeren, zodat we niet alle cijfers hoeven te onthouden van elke frequentie die we zouden kunnen gebruiken. Een frequentie opslaan en een nieuw kanaal maken:

 1. Druk op VFO/MR om de radio in frequentiemodus (VFO) te zetten.
 2. Druk op de A/B-knop om de topfrequentie te selecteren. Let op de pijl links van de frequentie op het display, die uw keuze aangeeft. Alle programmering moet worden gedaan met behulp van de topfrequentie.
 3. Schakel TDR/Dual Standby uit (deze zou uitgeschakeld moeten zijn, maar bevestig dat dit het geval is).
  • Druk op MENU.
  • Druk op 7.
  • Druk op MENU om de menuoptie te selecteren.
  • Gebruik de pijlen omhoog en omlaag om "UIT" te selecteren.
  • Druk op Menu om te bevestigen.
  • Uitgang.
 4. Typ de frequentie die u wilt opslaan met behulp van het toetsenbord.
 5. Druk op MENU.
 6. Navigeer naar optie 27.
 7. Druk nogmaals op MENU om naar de kanaalselectie te gaan.
 8. Selecteer het gewenste kanaal (000 tot 127) door op de pijlen omhoog en omlaag te drukken. We raden aan om te beginnen bij kanaal 1, dan 2, enzovoort. Als voor een kanaalnummer "CH-" staat, is voor dat kanaal al een frequentie opgeslagen.
 9. Druk op MENU om de frequentie op te slaan op het geselecteerde kanaal.
 10. Uitgang.

U kunt nu de opgeslagen frequentie selecteren door op VFO/MR te drukken om Kanaalmodus te selecteren en vervolgens op de pijlen omhoog en omlaag te drukken. De radio doorloopt alle kanalen van de opgeslagen frequenties. In de kanaalmodus toont het display twee van uw opgeslagen frequenties en het kanaal waarop elke frequentie is opgeslagen.

Een opgeslagen frequentie/kanaal verwijderen

Het verwijderen van een frequentie of kanaal is nog eenvoudiger:

 1. Druk op MENU.
 2. Navigeer naar optie 28.
 3. Druk op MENU om de kanaalselectie in te voeren.
 4. Selecteer het kanaal/de frequentie die u wilt verwijderen.
 5. Druk nogmaals op MENU om het te verwijderen.
 6. Uitgang.

Zoeken naar actieve frequenties en uitzendingen

U bevindt zich mogelijk in een rampsituatie zonder bekende frequenties of kanalen. Als dit gebeurt, kunt u de UV-5R nog steeds gebruiken om noodcommunicatie op te vangen door deze te gebruiken om de ethergolven te scannen:

 1. Druk op VFO/MR en zorg ervoor dat de radio in frequentiemodus staat.
 2. Houd de toets */”SCAN” ingedrukt.
 3. De radio scant snel door frequenties en stopt wanneer hij een uitzending hoort.
 4. Druk op MENU om het aantal frequenties in te stellen dat de radio springt bij elke scan.
 5. Navigeer naar optie 1: “STAP”.
 6. Druk op MENU om de stapselectie in te voeren.
 7. Gebruik de pijlen omhoog en omlaag om het aantal stappen te verhogen of te verlagen.
 8. De laagste stap (2,5K) is de langzaamste en meest grondige zoekopdracht. 50K is de snelste en minst grondige frequentiezoekopdracht.

De frequentieband van de radio wijzigen (VHF of UHF)

De Baofeng werkt in twee banden: Very High en Ultra High Frequency. Er kan slechts één van de twee banden tegelijk worden gecontroleerd en gebruikt. Schakelen tussen banden:

 1. Druk op MENU.
 2. Navigeer naar optie 33: BAND.
 3. Druk nogmaals op MENU om naar de bandselectie te gaan.
 4. Gebruik de pijlen omhoog en omlaag om VHF of UHF te selecteren.
 5. Druk nogmaals op MENU om te bevestigen.
 6. Uitgang.

TIP:Veel noodradiofrequenties, politie, EMS, overheidsinstanties en reddingsoperaties maken gebruik van de VHF-band.

CTCSS en DCS ("private line" of PL-communicatie)

Soms wordt één radiofrequentie gebruikt voor zenden en ontvangen door meerdere operators. Dit is vooral waarschijnlijk in een rampscenario.

Veel eerstehulpverleners, commandocentra en reddingsoperaties houden zich aan één frequentie om stabiele communicatie te garanderen.

Maar om alle operators op een enkele frequentie van elkaar te scheiden (en om te voorkomen dat uitzendingen worden gedeeld en de ether wordt verdrongen), worden twee mogelijke systemen van toonfrequenties gebruikt.

Deze toonfrequentiesystemen worden CTCSS (Continuous Tone Coded Squelch System) en DCS (Digital Code Squelch) genoemd. Beide systemen werken grotendeels hetzelfde, behalve dat DCS digitaal is.

 • CTCSS heeft 50 universele tonen gemeten in hertz (67,0 Hz)
 • DCS heeft 105 universele tonen alfanumeriek gemeten (D023N)

Om dit beter te begrijpen, kunt u eens kijken naar een draadloze telefoon en het mobiele netwerk waarop deze werkt. Beschouw de frequentie zelf als het netwerk en de CTCSS- of DCS-toon als het telefoonnummer. U moet op het netwerk zijn om te verzenden of te ontvangen, maar u moet ook het juiste nummer "kiezen" om te communiceren (de CTCSS of DCS).

Voor beide systemen zijn er universele, voorgeprogrammeerde tonen ingebouwd in de UV-5R. U moet weten welke toon de betreffende frequentie gebruikt om te kunnen zenden.

Hoe CTCSS en DCS op een frequentie/kanaal te programmeren

Om een ​​CTCSS- of DCS-toon te programmeren in een frequentie die dit vereist (en op te slaan op een kanaal):

 1. Druk op VFO/MR en zet de radio in Channel Mode.
 2. Zorg ervoor dat je op kanaal A zit door op A/B te drukken.
 3. Typ de frequentie die u wilt opslaan.
 4. Druk op MENU.
 5. Navigeer naar optie 10 en 12 om een ​​zendende en ontvangende DCS-toon in te stellen.
 6. Navigeer naar optie 11 en 13 selecteer een verzendende en ontvangende CTCS-toon.
 7. Druk nogmaals op MENU om de juiste optie te selecteren.
 8. Gebruik de pijltoetsen omhoog en omlaag om de juiste DCS- of CTCS-zend- en ontvangsttonen te selecteren. In opties 10 en 12, of 11 en 13.
 9. Druk op MENU om uw keuze voor elk te bevestigen.
 10. Navigeer naar optie 27 om de frequentie en de verzendende en ontvangende DCS- of CTCS-tonen op een kanaal op te slaan.
 11. Uitgang.

Nu zou de frequentie die u zojuist hebt opgeslagen op het display moeten staan ​​met "DCS" of "CT" aan de linkerkant.

Hoe een repeaterfrequentie te programmeren

HAM-radio's kunnen alleen bepaalde afstanden rechtstreeks afleggen, meestal een paar kilometer. Repeaters fungeren als "waypoints" voor een transmissie, die van de ene repeater naar de volgende springen, waardoor uw communicatiebereik wordt vergroot. Dit is ongelooflijk handig in een rampsituatie omdat je hierdoor veel grotere afstanden kunt overbruggen. Sommige repeaters zorgen ervoor dat transmissies duizenden kilometers kunnen bereiken.

Om een ​​repeater te programmeren en op zijn frequentie uit te zenden, moet u wat informatie over de repeater zelf weten:

 • * Repeater-frequentie
 • *Verschuiving (+ of -)
 • * Verschuiving
 • *R-CTCS of R-DCS (zelden)
 • *T-CTCS of T-DCS

Sommige repeaters gebruiken verschillende toonfrequentiesystemen die geen CTCS of DCS zijn, of helemaal geen. Die andere systemen kunnen niet in de UV-5R worden geprogrammeerd. Ze worden niet behandeld in deze gids.

Om een ​​repeater te programmeren:

 1. Druk op VFO/MR en zet de radio in Channel Mode.
 2. Zorg ervoor dat je op kanaal A zit door op A/B te drukken.
 3. Voer de frequentie in voor de repeater die u wilt opslaan.
 4. Druk op MENU.
 5. Navigeer naar optie 10 of 11 om de R-DCS of R-CTCS (indien van toepassing) in te voeren.
 6. Navigeer naar optie 12 tot 13 om de T-CTCS of T-DCS in te voeren.
 7. Navigeer naar optie 25: SFT-D.
 8. Stel de positieve of negatieve verschuiving in voor de CTCS/DCS (meegeleverd).
 9. Navigeer naar optie 26: Offset.
 10. Stel de juiste offset in (geleverd op basis van band).
 11. Navigeer naar optie 27 en sla je repeater op in een kanaal.
 12. Uitgang.

Nu kunt u in de kanaalmodus het repeaterkanaal selecteren en uitzenden op de betreffende repeater.

Handige radiofrequenties voor noodgevallen

U hebt nu een basiskennis en kunt de UV-5R programmeren en gebruiken. Hier zijn enkele nuttige radiofrequenties voor noodgevallen die in het hele land worden gebruikt:

NOAA-weeruitzendfrequenties:

 • 162.4000 MHz
 • 162,4250 MHz
 • 162.4500 MHz
 • 162,4750 MHz
 • 162.5000 MHz
 • 162,5250 MHz
 • 162.550 MHz

Frequenties Family Radio Service (FRS/GMRS):

De FRS / GMRS-radiofrequenties werden in 1996 aangenomen om te worden gebruikt voor gezinscommunicatie. Tegenwoordig ken je deze frequenties al als "walkie-talkie" frequenties.

U kunt de UV-5R programmeren voor GMRS/FRSdownload en vind hier alle frequenties.

U kunt de exacte frequentie niet invoeren, dus gebruik de pijlen omhoog en omlaag om de frequentie te testen totdat u het sterkste signaal vindt.

OPMERKING:De Baofeng UV-5R is veel krachtiger dan een standaard walkietalkie, vooral als je hem hebt geüpgraded met een nieuwe antenne of aarding. Communiceren op deze frequenties zal waarschijnlijk andere transmissies overbelasten.Houd hier rekening mee tijdens een rampscenario.

Internationale noodfrequentie

De universeel aanvaarde, wereldwijde noodfrequentie voor elke radio-uitzending voor noodgevallen is VHF-kanaal 16 (156.800 MHz). Als je absoluut geen idee hebt welke noodfrequentie je moet proberen – en als scannen geen uitzendingen oplevert – dan is het intoetsen van deze frequentie de beste optie.

Deze frequentie wordt 24 uur per dag gecontroleerd door de Amerikaanse kustwacht en maritiem personeel wereldwijd. Als reddingsoperaties (land of zee) een noodradio proberen aan te roepen zonder kennis van het kanaal of de instellingen, zullen ze standaard naar deze frequentie gaan.

Bandfrequenties van twee meter

Veel lokale radio-uitzendingen en repeaters werken in de 2 meter band, ofwel 144.000 MHz tot 148.000 MHz. Scan dit frequentiebereik tijdens een noodgeval en u zult waarschijnlijk contact opnemen met anderen.

Multi-Use Radio / MURS-noodfrequenties

MURS is een Amerikaanse VHF-radioband, niet te verwarren met FRS of GMRS. MURS vult in wezen de kloof tussen de UHF-frequenties van FRS/GMRS en de lagere frequenties die worden gebruikt door CB-radio's:

 • 151.820 - Niet-officiële MURS-oproepfrequentie
 • 151.880 – Aanbevolen repeaterfrequentie
 • 151.940 - Noodkanaal dat vaak wordt gebruikt door preppers
 • 154.570 – Oudere zakelijke/commerciële frequentie, nog steeds in gebruik
 • 154.600 – Oudere zakelijke/commerciële frequentie, nog steeds in gebruik

Andere nuttige noodradiofrequenties

 • 156.050 - Havenoperaties
 • 156.350 – Commercieel gebruik
 • 156.450 – Schipper belt
 • 156.500 - Algemeen commercieel
 • 156.700 - Havenoperaties
 • 156.850 - Staats- en lokale overheid maritiem
 • 157.000 – Havenoperaties
 • 157.150 - alleen Amerikaanse kustwacht
 • 157.125 - Alleen de Amerikaanse overheid
 • 161.825 - Openbare correspondentie

Als je rechtstreeks in de radio wilt programmeren en iemand wilt zien die het daadwerkelijk doet, is hier een handige video vanNZRadioGuy

Samenvatting

De UV-5R is een gebruiksvriendelijke draagbare radio die snel kan worden geprogrammeerd om op noodfrequenties uit te zenden.

Vergeet niet dat uitzenden zonder radiolicentie onder normale omstandigheden illegaal is.

Zend niet uit op Ham-frequenties zonder vergunning, tenzij het een noodgeval is. Blijf bij FRS, GMRS, MURS.

Om aan de slag te gaan met de absoluut minimale informatie zet je de UV-5R aan door de volumeknop rechtsom te draaien.

Druk op de VFO/MR-knop totdat de radio "Frequentiemodus" aankondigt.

Typ met behulp van het toetsenbord 151.940 om de meest gebruikte radiofrequentie voor noodgevallen in te voeren.

Gebruik 156.800 als 151.940 niet werkt.

Toets in op 162.400 om in te toetsen op de uitzending van de NOAA Weather Service.

Scan de frequentiebereiken van 162.xxx door de toets * ingedrukt te houden als deze frequentie niet werkt.

Waar u er een kunt krijgen

BTW Als je iets koopt met de links die we op deze pagina aanbieden, krijgen we mogelijk een klein percentage van de verkoop. Voor meer informatieKlik hier.

We zijn een familiebedrijf. Wanneer u via de onderstaande links koopt, helpt dit ons echt, en wij nemen onze deel van de kant van de verkoper, uw kosten veranderen niet. Uw steun wordt zeer op prijs gesteld!

BaoFeng UV-5R - Noodcommunicatie en frequenties (4)

BaoFeng UV-5R+Plus 5W dual-band bidirectionele radio

Typische Prijs:$ 27

Een upgrade naar de fantastische BaoFeng UV-5R. Zie onze volledigeBaofeng UV-5R review en walk-thruhier.

De Baofeng UV-5R Plus is een compacte, zuinige HT met een bereik van 2 meter en 440 MHz. Dit model voegt toeeen metalen robuuste schaal, die duurzamer is dan eerdere modellen.

Het heeft een speciale VHF-ontvangstband van 65 - 108 MHz, inclusief de reguliere FM-uitzendband.

Dubbel kijken en dubbele ontvangst wordt ondersteund. Tot 128 geheugenkanalen.

$ 27Amazone

Auteur bio:Travis Noonan is een prepper, wapensmid en gepensioneerde militaire veteraan. Hij brengt zijn dagen door met schrijven over survivalisme en mensen leren hoe dat moetthuis tactische geweren bouwen met een 80% lager.Hij brengt zijn vrije tijd door met wandelen over de Appalachian Trail en vissen op baars in de vele waterwegen en meren van Pennsylvania.

BaoFeng UV-5R - Noodcommunicatie en frequenties (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 5609

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.